16.3.2015

Mietteitä julki-imetyksestä

Eilisestä imetys -postauksesta tuli mieleen julki-imetys ja ajattelin tulla kertomaan siitä omia mielipiteitäni. Mielipiteet on siis ainoastaan mun mielipiteitä.

Mun henkilökohtaisen kokemuksen mukaan äideillä on joku tarve päästä arvostelemaan toisten valintoja. Välttämättä kasvotusten ei arvostella, mutta netissä kyllä senkin edestä. Siellä kun on niin helppo kirjoittaa kaikenlaista. Seurailen facebookissa monia mammaryhmiä ja tuntuu, että oli aihe mikä tahansa, jossain vaiheessa on sota pystyssä. Asioista on hankala yrittää keskustella asiallisesti ja hyvässä hengessä. Äidit eivät osaa vaihtaa mielipiteitä ja kokemuksia ilman, että syntyy eripuraa. En ymmärrä mistä se johtuu, itselläni on tapana olla arvostelematta muita heidän valinnoistaan. Jokainen tekee ihan varmasti niinkuin parhaakseen näkee. On olemassa paljon erilaisia tapoja toimia ja ei se tarkoita, että jos joku tekee erilailla kuin itse, että se olisi jotenki huonompi tapa. Mitä se muuttaa mitään, jos menen arvostelemaan toisen ihmisen valintoja kasvattaa lapsi? Ei mitään, ainut mitä siitä tulee on huono mieli toiselle ihmiselle. Mun mielestä on hienoa kuulla kuinka on erilaisia tapoja toimia. Jos toinen tekee jotain ihan erilailla kuin itse, voi miettiä, että miten toimisi jos itse kokeilisi samaa tapaa. Itse olen ainakin oppinut paljon lukemalla äitien tapoja toimia, kokeilemalla ja soveltamalla niitä omassa lapsen kasvatuksessa.


Yksi aihe, josta äidit tuntuvat saavan riidan aikaseksi on lasten ruoka, mutta siitä en jaksa nyt rueta avaamaan omia mietteitä ja mielipiteitä. Imetys on aiheena toinen, josta tuntuu tulevan aina usein riitaa.

Jos annat korviketta, olet huono äiti. Jos imetät julkisesti, olet huono äiti. Toisten mielestä on sopimatonta imettää julkisesti, oli se sitten ravintolassa, kauppakeskuksessa, linja-autoasemalla, kirjastossa, juhlissa ynnämuissa ja toisten mielestä se on ihan normaalia.
*
Mun mielesetä julkisesti imettäminen on täysin normaalia ja luonnollista. Vauvalle iskee nälkä yleensä yhtäkkiä, ja kun se iskee, iskee se kovaa. Ruokaa on saata nyt heti paikalla. Ja mitä mä teen. Etsin paikan johon istuutua ja rupean imettämään. Ensimmäisiä kertoja imettäessäni julkisella paikalla, oli olo hieman kiusallinen. Tuntui, että suurinosa ihmisistä katsoi paheksuen, varsinkin vanhemmat ihmiset. Jossain vaiheessa imettäminen julkisesti rupesi tuntumaan ihan luonnolliselta, enkä välittänyt siitä vaikka ihmiset olisi tuijottaneet.

Mun mielestä silloin, kun lapselle tulee nälkä, ruokitaan se, oli paikka sitten mikä tahansa. Eihän pieni vauva osaa varoittaa etukäteen nälkäänsä ja harvoin niillä on säännöllistä rytmiä syödä. Tietenkin vähän voi miettiä, että missä imettää. Kannattaako esimerkiksi kaupan kassajonossa rueta kaivamaan tissiä esiin, vai kestääkö sen hetken vauvan itkua, että maksaa ostokset ja menee vähän syrjemmälle.

Olen kuullut ja lukenut kuinka jonkun mielestä lasta ei voi imettää ravintolassa tai kahvilassa pöydän ääressä, vaan pitäisi mennä vessaan imettämään. Minkä ihmeen takia menisin vessaan imettämään? Vessassa tehdään tarpeet ja vaihdetaan vaippa, ei syödä! Mä itse syön pöydän ääressä, joten siellä mun lapsenikin syö.
(Joskus olen joutunut mennä vessaan imettämään, kun ei muualta ole löytynyt istumapaikkaa. Ja on sitä tullut bussipysäkilläkin imetettyä, kun neidille iski nälkä. Ja voisin vaikka lyödä vetoa niin kukaa ei tiedä nukkuuko lapsi harson alla vai mutustaako tissiä.)

Julkisesti imettäessä voi toki vähän miettiä muita ihmisiä siinä miten sen tekee. Jos on mahdollista niin meneekö vähän syrjemmälle istumaan, vai änkeekö keskellä kauppakeskusta vanhusten kylkeen istumaan ja kaivaa siinä tissin esille. Vähän voi myös miettiä tapoja imettää. Tarviiko se tissi kaivaa kunnolla esille ja imettää sillain, että varmasti kaikki vilkkuu. Vai voiko sen tehdä hieman hienovarasemmin? Itselläni oli esimerkiksi melkein aina kaulahuivi mukana jonka suojaan lapsen saa laitettua ihan rauhassa syömään, ilman että vilkkuu yhtään mitään. Jos itselläni ei ollut huivia mukana, niin hoitolaukussa oli aina harso.

Eli näin lyhyesti ja ytimekkäästi. Mun mielestä on ihan normaalia, jos imettää julkisesti. Vähän voi kumminkin miettiä, ja imettää sillain, että ottaa muut ihmiset huomioon. Imettäessä voit käyttää huivia, harsoa sekä imetysvaatteita, niin ei vilku tissit.
*
*kuvat netistä

Mitä mieltä itse olet julkisesti imettämisestä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!